nieuws

Niet regels, maar hulpvrager centraal in nieuwe aanpak

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wie voor ondersteuning bij de gemeente aan klopt, is het best af met één contactpersoon en met hulpverleners en ondersteunende instanties die goed samenwerken. De vraag moet centraal staan, niet de regeling of het type zorg. Vijf grote gemeenten en drie ministeries tekenden vandaag een City Deal om zo’n integrale aanpak te bevorderen. De deal moet leiden tot nieuwe manieren van ondersteuning voor kwetsbare gezinnen.

Het gaat om de gemeenten Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad die in samenwerking met de ministeries van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Volksgezondheid verregaand willen vernieuwen. Zij werken aan nieuwe vormen van ondersteuning voor huishoudens met meerdere problemen, zoals verstandelijke of lichamelijke beperkingen, werkloosheid, armoede, schulden en opvoedings- of psychische problemen. Om te bekijken wat echte oplossingen zijn voor mensen mogen de grenzen van regelgeving worden opgezocht.

Wethouder Jeroen Olthof van Zaanstad: ‘Zaanstad is heel blij dat het Rijk en een aantal grote gemeentes nu de handen ineen slaan om ruimte te maken voor vernieuwing. Wij vinden het belangrijk dat mensen geholpen worden en dat er samengewerkt wordt aan echte oplossingen. Dat lukt niet altijd met de bestaande regels. Daarom moeten we durven om de oplossing voor problemen van mensen centraal te stellen in plaats van wetten. Gelukkig wordt die visie steeds breder gedeeld.’

Sociale wijkteams in de vijf gemeenten werken sinds een paar jaar al steeds meer met één hulpverlener in een huishouden die op alle gebieden begeleiding biedt. Rond de zomer komen de vijf gemeenten met een rapportage over zo’n honderd praktijkvoorbeelden van deze sociale wijkteams. Zo kunnen ze kijken tegen welke hindernissen ze in de praktijk op lopen en hoe die zijn op te lossen in regels, manieren van financiering of met andere manieren van werken. Hoe kan de ondersteuning in de hele keten beter? Want problemen van één huishouden integraal aanpakken klinkt gemakkelijk, in de praktijk betekent het vaak een hele nieuwe manier van werken.

De City Deal Inclusieve Stad wordt gesloten in het kader van de Agenda Stad. Dat is een samenwerkingsverband tussen Rijk, steden en andere relevante partijen om groei, innovatie en leefbaarheid van steden te versterken.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties zijn blij met de City Deal omdat kwetsbare huishoudens gebaat zijn bij de integrale aanpak van dit samenwerkingsverband.

 

Lees meer over:  agenda stad  city deal


Meer nieuws

21-11-2016
Heftige rookontwikkeling in bedrijfswagen
ruud vreeman 16-11-2016
Ruud Vreeman opnieuw burgemeester Zaanstad
Tijdmachine Mennistenerf 08-11-2016
Bewoners Mennistenerf herbeleven jaren '60
Feest bij Oranje 30-10-2016
'Een mooier afscheid kon hij zich niet wensen'
30-10-2016
Nederland freewheelend naar EK-zege bij laatste wedstrijd Tim Bakker
30-10-2016
KZ'ers reageren op afbranden Sporthal De Sprong
29-10-2016
De Sprong ingestort, massieve vonkenregen over wijk
Schermafbeelding 2016-10-28 om 23.56.39 28-10-2016
Oude sporthal De Sprong afgebrand
nieuws 27-10-2016
Schuilplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt in Krommenie
nieuws 27-10-2016
Noukies Cookies: koekjes en lekkernijen in Assendelft
nieuws 27-10-2016
Lachend als een boer met kiespijn naar de tandarts
Logo De Rietvink 25-10-2016
Nieuwe attributen schoolplein De Rietvink vernield
25-10-2016
Bijzondere Dafjes ronken in Westzaan
zaandam 21-10-2016
Twiskemolen 'onthoofd': hoe zit het met de stormpreventie bij de molens op de Zaanse Schans?
19-10-2016
Column: Betrapt tijdens sexdate